Virtuális találkozóhely

Címkék

Francia sajtok - Le fromage blanc

2011.05.16. 09:00 - NoraFr

A franciáknak sok fajta sajtjuk van, különféle elnevezésekkel.

Az első kategória a "fromage blanc", lefordítva fehér sajt más néven "fromage frais", friss sajt.  Többféle van forgalomban, azonban az elkészítés módja mindnél hasonló, kiválasztják a savót (petit lait) és a visszamaradt sűrű, túrószerű anyagot ízesítik. Diéták kiváló alapanyaga.



Jellemzői:

  • 65-86 % víz
  • 7 g fehérje (protein)
  • 110 mg kalcium
Zsírtartalma változó: 0%, 20%, 30%, 40%.
A zsír mennyiségével változik a lipidek (vízben oldódó, zsírszerű anyagok) mennyisége is.
A zsírtalanítás hatására nem veszíti el fehérje és kalcium tartalmát, a nulla % zsírtartalmú készítményekben is ugyananyi van, mint a 40%-osban.

Elsősorban reggelire fogyasztják sima vagy édesített formában, gyümölccsel vagy gyümölcsös öntettel, sósan, borssal megszórva vagy fűszernövényekkel. A fehérje lassítja a szénhidrátok felszívódását.

Ebbe a kategóriába tartozik:

"caillé"
Tehén-, kecske- vagy juhtejből készítik oltóanyag (visszamaradt tejsavó, citrom vagy ecet) segítségével, melynek során hő hatására a savó kicsapódik.

"caillé"

és a visszamarad savó a "petit lait"


"faisselle"
A faisselle szó szűrőt jelent,  Saint-Jean-du-Bruel -ben készítik. A sajt erről a szűrőről kapta a nevét, mellyel leszűrik a savót. Védett név, csak a franciák használhatják. Gyakorlatilag ugyanaz, mint a "caillé" .


"séré" vagy "sérac": svédek készítik, fehér,tömör, kemény, száraz.

A bejegyzés trackback címe:

https://virtualfitness.blog.hu/api/trackback/id/tr513333174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása