A franciáknak sok fajta sajtjuk van, különféle elnevezésekkel.
Az első kategória a "fromage blanc", lefordítva fehér sajt más néven "fromage frais", friss sajt. Többféle van forgalomban, azonban az elkészítés módja mindnél hasonló, kiválasztják a savót (petit lait) és a visszamaradt sűrű, túrószerű anyagot ízesítik. Diéták kiváló alapanyaga.
Jellemzői:
- 65-86 % víz
- 7 g fehérje (protein)
- 110 mg kalcium
A zsír mennyiségével változik a lipidek (vízben oldódó, zsírszerű anyagok) mennyisége is.
A zsírtalanítás hatására nem veszíti el fehérje és kalcium tartalmát, a nulla % zsírtartalmú készítményekben is ugyananyi van, mint a 40%-osban.
Elsősorban reggelire fogyasztják sima vagy édesített formában, gyümölccsel vagy gyümölcsös öntettel, sósan, borssal megszórva vagy fűszernövényekkel. A fehérje lassítja a szénhidrátok felszívódását.
Ebbe a kategóriába tartozik:
"caillé"
Tehén-, kecske- vagy juhtejből készítik oltóanyag (visszamaradt tejsavó, citrom vagy ecet) segítségével, melynek során hő hatására a savó kicsapódik.
"caillé"

és a visszamarad savó a "petit lait"

"faisselle"
A faisselle szó szűrőt jelent, Saint-Jean-du-Bruel -ben készítik. A sajt erről a szűrőről kapta a nevét, mellyel leszűrik a savót. Védett név, csak a franciák használhatják. Gyakorlatilag ugyanaz, mint a "caillé" .

"séré" vagy "sérac": svédek készítik, fehér,tömör, kemény, száraz.
