Forrás: Le Journal des femmes
1. Fokhagyma
"Szuper élelmiszer". Az egyik legrégebbi zöldségféle, amely antibakteriális, antikoaguláns, vízhajtó, csökkenti a magas vérnyomást. Fogyasztásával megelőzhető a rák illetve a szív és érrendszeri betegségek. Minden nap, bármikor fogyasztható. Egyetlen mellékhatása van: a rossz szagú lehelet.
2.Hagyma
Alacsony a kalóriatartalma de gazdag ásványi anyagban és nyomelemekben. Főzve könnyebben emészthető. Plusz kalóriák hozzáadása nélkül tudunk kellemes ízt varázsolni ételeinknek. Hátránya a rossz szagú lehelet.
3. Póréhagyma
A fokhagyma és a vöröshagyma rokona. Két részből áll: a fehér és a zöld. Hajlamosak vagyunk a zöld részeket kidobni, pedig ezek jelentős mennyiségű rostot és vitamint tartalmaznak.
4. Citrusfélék
Narancs, grapefruit, mandarin, citrom....A citrusfélék tele vannak antioxidánsokkal, melyek védenek a szív- és érrendszeri betegségektől, valamint az emésztőszervek rákosodásától. Magas a C-vitamin tartalmuk. Koleszterin kezelés alatt meg kell kérdezni az orvost, mennyi fogyasztható belőle!
5. Kiwi
Gyümölcs Kínából. Alacsony kalória, fogyókúra alatt is fogyasztható. Vitaminokban gazdag (C, B9, E) és sok ásványi anyagot tartalmaz. Javítja a lassú béltranzitot.
6. Sárgabarack
Kínai eredetű gyümölcs. Gazdag antioxidánsokban és vitaminokban (C, A). Lehet fogyasztani frissen vagy szárítva. Gazdag káliumtartalma miatt rendkívül hasznos a sportolás alatt jelentkező görcsök megelőzésére. Tartalmaz továbbá több élelmi rostot, amely megelőzi a székrekedést.
7. Ribizli
Nagyon törékeny gyümölcs, ezért lehetőleg rögtön kell fogyasztani, vagy gyorsan feldolgozni. Alacsony cukortartalma miatt nagyon savanyú, C-vitaminban gazdag. Sokáig megőrzi minden tulajdonságát, frissen és fagyasztva vagy lekvárként.
8. Szeder
Ne tévesszük össze a vadszederrel! Két különböző fajta, annak ellenére, hogy mindkettőnek magas a vas és a kalcium tartalma. Alaposan meg kell mosni, mivel sok parazitát hordoz. A mosatlan gyümölcsöt ne kóstolgassuk.
9. Alma
Az alma az egyik olyan gyümölcs, amely minden szempontból megfelelő. Alacsony kalóriatartalma, fajtától függően többé-kevésbé édes, ami jóllakottságot eredményez, hasznos, ha valaki tartani akarja a vonalait. A tanulmányok azt mutatják, hogy fogyasztásával megelőzhető a magas koleszterin szint. Egész évben megtalálható.
10. Gomba
Alacsony kalóriatartalma miatt mindenkinek ajánlott. Nagyon gazdag B és D-vitaminban illetve ásványi anyagokban (réz, szelén). Ezen felül fogyasztható nyersen és főve is. A konzerv gomba tápértéke megegyezik a frissel, viszont rendkívül sós.