Virtuális találkozóhely

Címkék

Laci receptjei - káposztás bableves

2010.09.24. 11:21 - NoraFr

Hozzávalók

  • savanyúkáposzta 1018g 203 kcal
  • tarkabab 500g 1690 kcal
  • füstölt oldalas 164g 547 kcal
  • 100g olaj 900kcal
  • 70g liszt 240 kcal
  • 1 evőkanál pirospaprika

--------------------------------------------------------
összesen : 3580 kcal

Megjegyzés: ez hatalmas adag, többször és több napig lehet enni, ezért belefér a fogyókúrába.

Elkészítés

  1. A babot előző este áztasd be. Szükséged lesz majd egy nagyobb lábosra és egy kisebb fazékra, amiben külön főzheted a hozzávalókat. A folyamat végén a káposztát és a babot egy lábosban főzöd, ezért az akkora legyen, amiben mind a kettő elfér.
  2. Másnap a nagyobb fazékba tedd bele a babot a füstölt hússal együtt. (A füstölt hús helyettesíthető kolbásszal, de én főztem már úgy is, hogy csak füstölt hús kockát tettem bele.) Öntsd fel annyi vízzel, ami bőven ellepi. Gondolj a káposztára is, amit majd a végén teszel hozzá. Sózni kevesebbet kell, mert a füstölt hús már eleve sós. Főzd addig, amíg a bab megpuhul, de még nem megy szét, mert később még teszünk bele rántást is, és ezzel is főzni kell egy ideig.
  3. Másik, kisebb lábosba tedd bele a savanyúkáposztát, engedd fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és azt is kezdjed főzni. Főzheted ugyanannyi ideig, mint a babot.  Ha a káposztád nagyon savanyú, büdös, tehát erősen érett, érdemes előtte lemosni hideg vízzel. Ízlés kérdése, ki, mennyire szereti az erős ízeket.
  4. Ha mindkettő megfőtt,  a babhoz öntsed hozzá a savanyúkáposztát a levével együtt. Jól keverjed össze. Ezért kellett a babnak a nagyobb lábos, így kényelmesen főzhetjük a kettőt együtt tovább.
  5. Az olajból és a lisztből erős rántást készítünk. Lehúzzuk a tűzről, hogy ne égjen meg,  egy jó evőkanál pirospaprikát teszünk bele, van aki ilyenkor még egy kis fokhagymával is megbolondítja, de ez elhagyható. Attól függ, hogy a füstölt hús milyen ízű. Jól összekeverjük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy híg, keverhető legyen. A hideg víz azért fontos, mert a rántás készítés titka a különböző hőmérséklet. Forró rántáshoz hideg vizet, hideg rántáshoz forró levet kell önteni, akkor nem lesz csomós.
  6. Beleöntjük a levesbe, felforraljuk és 5-10 percet főzzük együtt. Elkészült a levesünk.
  7. Friss kenyérrel a legjobb, de ezzel már kalóriabomba.  Én nem tudom abbahagyni, addig eszem, amíg van.

 

 

Jó étvágyat!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://virtualfitness.blog.hu/api/trackback/id/tr523333158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása